D. O-Gyn-samheter

SYND?

Det är lätt att hamna fel i den gynekologiska praktiken.

 

Handen på hjärtat, tjejer, ni har väl nästan alla sett honom (eller numera allt oftare henne) där han sitter på en pall mellan dina ben … och undrat vad han/ hon/hen tänker.

Naturligtvis innebär utbildningstiden inom medicin och då särskilt som gynekolog en hel del genans, särskilt för manliga studiosi, lika väl som patienterna. På motsvarande sätt kan fertilitetsavsnittet med även manliga patienter kanske genera såväl patient som en kvinnlig läkare. Man växer som läkare ifrån detta relativt snabbt. Här kommer några exempel.

 

Ansiktet i spenaten

Alla gynekologer, och naturligtvis framför allt de manligt bekönade fasar för att de på något sätt skulle trilla in i vulva på en patient. Min kollega, som vi kan kalla Dr Häggström (det är fan så nära) och som fortfarande är en stilig och välklädd man av god uppfostran, råkade just ut för denna mardröm. Han var i början av sin karriär och hade råkat få en någorlunda jämnårig och dessutom klart attraktiv patient som han skulle undersöka i gynstolen.

På den tiden, rimligen början av 1970-talet då resurserna fanns, brukade doktorn alltid ha med en (kvinnlig) sköterska som assistent vid intima undersökningar och detta gällde speciellt om doktorn var en manlig gynekolog, vilket ju var huvudregeln på den tiden. Alltnog, Dr H råkar i sin nervositet ( ja han kände sig en smula attraherad av föremålet för undersökningen) på något sätt snubbla och falla framstupa med ansiktet så att säga i spenaten (själv älskar jag spenat, gör inte ni?). Just som han önskar att han bara ska dö eller vakna upp ur sin mardröm, just i detta ögonblick förvärrar den erfarna sköterskan hela den prekära situationen med att säga: ”Men Dr H då!” Hon menade säkert väl, men det skulle ha kunnat ge intryck av att han brukar göra liknande saker trots upprepade tillsägelser.

Kollegan vill framhålla att det faktum att han ändå valde gynekologi som sin framtida yrkesbana tyder på en viljestark natur.

 

Svimmande kostymman

Som ett exempel på andra könsrollsfadäser kan nämnas en kollegas  testikelpalpation – hon hade i Linköping lärt sig att båda kontrahenter i ett infertilt par bör undersökas omsorgsfullt. Så när hon i Göteborg fick ett riktigt yuppiepar som patienter strax efter senaste sekelskiftet passade hon på att ordentligt undersöka den långe yuppien i kritstrecksrandigt, medan hans fru gick på toaletten före sin egen undersökning.

Denne man, som kanske var börsmäklare, kanske blivande bankir och som sagt lång till växten och därför likt en giraff var känslig för blodtrycksfall, därtill ovan vid påträngande medicinsk undersökningsteknik, särskilt med sina kostymbyxor nedhasade till golvnivå. Han fann klämmandet på sina testiklar så obehagligt att han helt enkelt svimmade och drog med sig den betydligt kortare doktorn i fallet, så att de kom att liksom simma i såpvattnet från den omkullvälta hinken, i vilken man brukade lägga begagnade instrument. Kollegan ligger alltså där i en pöl på golvet med den byxlöse mannen ovanpå sig, kanske fortfarande med ett stadigt tag om hans pung, förtvivlat försökande nå ringklockan för att tillkalla ytterligare personal – just som yuppiehustrun återkommer från toalettbesöket.

Slutade kollegan därefter att regelbundet undersöka alla patientmakars testiklar, innan de ens lämnat in ett avvikande spermaprov? Svaret är ett rungande ja.

 

Byxlös Patientkram

Själv fick jag alldeles nyligen en hälsning från och en påminnelse om en lycklig patient som fick en efterlängtad dotter. Jag hade varit inblandad i behandlingen och skulle göra den första vaginala ultraljudsundersökningen för att kontrollera att allt var i sin ordning med graviditeten, antalet foster med mera. Patienten berättade att hon var nästan helt säker att fostret inte levde och att hon haft en blödning. Och hon blev så lycklig över den normala bild som framträdde på skärmen att hon flög upp från gynstolen utan byxor och omfamnade mig. Eventuellt kom hennes man in i samma veva - det minns jag inte riktigt.

Hur som helst var jag för gammal för att bli generad och den eventuelle maken förstod sammanhanget. Det var en stund av ren lycka. Förmodligen har jag varit med om några liknande händelser som jag glömt.

 

 

Och här kommer ett försök att förstå hur det är att ligga i gynstolen.

Smygfjärtelåten (fritt efter spexet Djingis Khan, melodi: Gärdebylåten)

 

Tänk, nu ska man äntligen få sära på benen,

Ligga där i gynstolen med golvdrag i grenen.

Tänk att än en gång få känna nån som petar i ens kropp!

Jag drömmer om det skohornslika titt-instrumentet,

Känna musen vidgas, det är hett efterlängtat.

Lika mysigt, faktiskt, som om man hade fått en kopp!

Ja, nu skall han (alternativt hon, dom) dit och känna,

Nypa och kanske bränna.

Trycka mig på magen,

Titta in och vänta på en fjärt.

Och blod kan det kanske rinna,

Härligt att vara kvinna!

Inget kan gå upp emot att så exponera stjärt!

 

Ovanstående var givetvis en ironiskt fägad text - det är aldrig trevligt att genomgå en gynekologisk undersökning.

 

Felköning av kattungar. Familjefadern.