13.  Män, Kvinnor & Sånt

VENUS

Vi kan inte annat än dyrka Er

He 2

Kära, kära ni!

Ja, just ni kvinnor, flickor, tjejer.

Det svagare könet, det är ju vi, alltså vi grabbar.

Låt oss få låtsas att vi är skapelsens tvåkrona, annars går vi under. Låt oss få poängsätta tjejer (nog gör ni väl likadant?) när vi möts utan er. Säga saker som att vi inte skulle neka den tjejen mer än tre gånger, fast vi är oattraktiva nördar eller alldeles för gamla för att ens tilltros en sexualdrift. Eller gudskelov så lyckligt gifta (mot alla odds) att vi ens skulle våga riskera det vi har för en kort stunds sannolikt helt misslyckad erotisk piruett. För det är er vi älskar och fortfarande inte kan fatta att ni kan älska oss. Ni klarar er ju så mycket bättre utan oss än tvärtom.

Låt oss få leva i vår lilla grabbiga låtsasvärld en liten stund till!

 

Flickor med pilska Gubbjävlar

Kön, könsroller och könsidentitet

Who2

Caster - semen ja?

Mitt emellan - en fascinerande roman

Komplicerat - sex, gender, gender identity

Detta är verkligen inte enkelt.

Kön må rimma på stön, men behöver inte rimma med vare sig könsroll eller könsidentitet. Först har vi det kromosomala könet som bestäms av närvaro eller frånvaro av y-kromosom hos människan och detta balanseras i någon mån av antalet x-kromosomer - minst en sådan måste finnas för att ge ett livskraftigt foster, medan y-kromosomen inte är nödvändig för liv.

Fast det var inte heller hela sanningen, eftersom det är bara en liten del av y-kromosomen som ger manligt, kromosomalt kön och den delen kan flyttas till en annan kromosom och ändå fungera - man kan alltså till exempel vara en xx-man.

Och det var inte heller hela sanningen, utan den manliga könsdifferentieringen kräver att den nyssnämnda delen av kromosomen kan verka på celler (oftast i en testikel) som kan bilda det manliga könshormonet, testosteron, redan i fosterlivet. Dessutom ska denna fostertestikel också bilda anti-müllerskt hormon (AMH) för att stoppa tillväxten av de Müllerska gångarna, vilka annars utvecklas till inre könsdelar av kvinnlig typ.

Om vare sig AMH eller testosteron finns blir individens övriga inre könsorgan (livmoder, äggledare, slida) av kvinnlig typ, oavsett om vederbörande (hen) har manligt eller kvinnligt kromosomalt kön eller om hen har testiklar eller äggstockar. Kvinnan är alltså prototypen hos människa - mannen en modifikation.

Caster S vs Conchita W

Reflektioner över sex & gender.

Förutom hormonerna i sig krävs speciella mottagare (receptorer) på och inuti målorganens celler, vanligen är de specialkonfigurerade proteiner. Om receptorerna inte finns eller är mer eller mindre okänsliga kan hormonflödet trumma på bäst det gitter - den tilltänkta effekten uteblir eller blir försvagad. Det gäller inte bara yttre och inre könsorgan utan även bröst- och bröstkörtelutvecklig, hud och behåring, stämbandens längd och därför röstläget, liksom utveckling av muskulatur och fettfördelning - allt detta vi kallar sekundära könskaraktärer.

De yttre könsorganen startar med att vara påfallande lika men utvecklas under fosterlivet åt olika håll. Därför kan en annorlunda hormonpåverkan ge ett utseende som gör det svårt att avgöra det vi brukar kalla kön och mestadels räknar med ska överensstämma med det kromosomala.

Som om allt det ovanstående inte skulle räcka, så kan en individ ha en annan subjektiv uppfattning om sitt egna kön som manligt eller kvinnligt eller som ett tredje kön och lida av att finna sig i sin av andra tilldelade könsroll...  

 

CV för CW?

Men Caster då?

I förstone kändes det ju som rätt beslut att en individ som har en inre doping i form av ovanligt höga testosteronnivåer inte ska få deltaga som kvinna i idrotter där en hög testosteronnivå innebär en klar fördel (förmodligen inte schack, pistolskytte och biljard, men vem vet?). Fast, om man nu är kvinna och inte har tagit otillåtna medel varför skulle man uteslutas? Får man inte delta i höjdhopp om man är ovanligt lång eller har ovanligt långa ben?

Testosteron är ju väsentligen ett förhormon till östrogen, så alla kvinnor har mer eller mindre av detta manliga könshormon, vilket dessutom inte är det mest potenta för män, eftersom det via enzymer omvandlas till dihydro-testosteron med bättre effekt på de flesta androgenreceptorer (mottagare för manligt verkande hormoner). Det är därför som till exempel Eugenides hjälte (han själv?) som har brist på ett sådant enzym men har fungerande testiklar inte förvandlas till man förrän i puberteten, när testosteron-nivåerna stiger mångdubbelt. Men Caster S sägs ha kromosomalt kvinnligt kön och äggstockar - inte testiklar. Och mår kanske inte bra av att behöva medicinera för att sänka sina testosteronnivåer.

Det känns alltmera tveksamt att neka henne delta i sin idrott. Å andra sidan kan man inte tolerera att normala män som påstår sig vara kvinnor i avsikt att bli stjärnidrottare ska få carte blanche för det. Hur gör man då med transsexuella, som inte bytt kön respektive som bytt kön?

Eller ska man ha en särskild grupp för intersex?

 

 

Beaver Shot

Bäver heter inte Caster, men Castor, här en bäver med tilltugg